ANNELERİN UNUTTUĞU BİR ŞEY VAR!

 

Nihayet anne oldunuz! Peki, sizce nedir anne olmak?

Alabildiğine şefkat, bir o kadar da sorumluluk… Uykusuzluk ve uykusuz gecenin ortasında ‘dertsiz başıma dert aldım’ diye düşünürken, gözünüzün taa içine bakılarak atılan gülücük, gülücük sonrası duyulan pişmanlık…

Belli belirsiz saatlerde dinmek bilmeyen ağlamalar, bazen çığlıklar…

Ağlamaların ardından ‘Yok! Ben bu işi beceremiyorum’ ve ‘Ne berbat bir anneyim!’ benzeri iç geçirmeler. Arada bebekle beraber ağlamalar… Nihayet, ağlamaları dindirmeyi başarınca, ‘Benim yavrumu kimse benden iyi anlayamaz!’ şeklinde kendinle çelişmeler….

Emzikler, biberonlar, bebek arabası markası, bez fiyatları… Dişten gelen ateş, ateşten gelen uykusuzluk…

“Hani altı aylıkken uykusu düzelecekti?! Sütüm az mı, çok mu? Gazı var mı yok mu? İş kadını olmak mı, ev hanımı olmak mı? Kreş mi, bakıcı mı? Anneanne mi, babaanne mi? Hayat çocukla mı güzel? Şimdi bir de kardeş lazım, off! Dünyada anne olmaktan güzel bir şey var mı? O benim her şeyim! En kıymetlim!” derken… Günler geçe dursun, çocuğunuz büyürken, unuttuğunuz bir şey var:

Çocuğunuzun Gelişimini Takip Ediyor musunuz?

Bu soruyla karşılaşınca ‘Yavruma elimden geldiği kadar iyi bakıyorum.’ diyorsunuz ama soruyu yanlış cevaplıyorsunuz.

Sizce ‘bebeğinize bakmak’ ile ‘bebeğinizin gelişimini takip etmek’ aynı mı? Tabi ki hayır.

Peki Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Takip Edeceksiniz?

Kulağa inanılır gibi gelmese de, bu koşuşturmanın arasında cennet kokulu yavrunuzun gelişimini takip etmek mümkün. Tek yapmanız gereken, dikkatli bir gözlem ve bakımı esnasında onunla yapabileceğiniz bir iki dakikalık oyun!

“Bu gözlemleri, nasıl ve hangi kaynağı baz alarak yapmalıyım?” derseniz, Milli Eğitim Bakanlığının 0-36 aylık çocuklar için hazırlamış olduğu eğitim programını takip etmenizi öneririm. Aşağıdaki linkten bu programı görebilirsiniz.

http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/0-36program.pdf


Milli Eğitim Bakanlığı’nın 0-36 Aylık Çocuklar İçin Eğitim Programında Neler Var?

Bu programın en önemli özelliği, çocuğunuzun aylık gelişimini tablolar halinde takip edebilme ve geliştirebilme imkânı sunması.

Çocuğunuzun bilişsel (zihinsel), sosyal-duygusal, motor, dilsel gelişim alanları ayrı tablolar halinde ele alınmış. Tablolarda, çocuğunuzun her ay yapması gereken davranışlar kısa cümlelerle ifade edilmiş.

Örneğin, 2 aylık bir bebeğiniz var. Bilişsel gelişimini merak ediyorsunuz. Bilişsel Gelişim Göstergeleri tablosunda, 2.ay bölümünde ‘Görme alanı içinde hareket eden nesneleri izler.’ yazıyor. Siz de kendi bebeğinizin bu tür bir davranışta bulunup bulunmadığını gözlemleyerek gelişimini takip etmiş oluyorsunuz.

Eğer bebeğiniz bu davranışı göstermiyorsa, bir sonraki sayfada bulunan ‘Öğrenme Süreci’ tablosunda aynı numaralı maddeye bakıyorsunuz. Bu maddede, ‘Yetişkin, bebekle bir süre konuştuktan sonra, bebeğin görme alanı içinde yavaş yavaş hareket eder. Bebeğin ara ara dikkatini çekerek kendisini izlemesini sağlar.’ yazıyor. Siz de bu öneriyi ister aynen, ister geliştirerek uyguluyorsunuz.

Ayrıca, her öğrenme süreci tablosunun hemen arkasında, Uyarlama adında bir tablo var. Bu tablo, özel gereksinimi olan çocuklar için hazırlanmış olup, onlar için de pratik etkinlik önerileri sunuyor.

Çocuğunuzun Gelişimi Normal Mi?

Eğer çocuğunuzun gelişimi ile ilgili aklınıza yatmayan ve zihninizi meşgul eden düşünceler varsa, bir uzmandan yardım almanız yerinde olacaktır. Hatta ciddi bir sıkıntı gözlemlemeseniz de, çocuğunuzun gelişimini bir uzman tarafından takip ettirmeniz, özellikle okula başlamadan önce muhtemel birçok sorunu önleyecektir.

Unutmayın! Anne olmak sadece çocuk bakmaktan ibaret değildir.

Aslında anne olmak, çocuğunuza bakmak zor olduğu için de sorumluluk getirmiş değildir.

Anne olmak, yavrunuzun bakımını yapıp, ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda onun gelişimini takip etmek ve sağlamaktır.

Rampalı yollarda kasislerden incinmeden nasıl atlayacağını öğretmek, hayata korkmadan ama severek sarılması için ona yardımcı olmaktır.

Anne olmak, sadece çok sevmek değil; çok sevdiğinize çokça öğretmek, öğretirken beraber öğrenmektir. Küçücük yuvanızda onunla büyümektir.

Nergiz Tuba ÇAĞIL

 

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.