DÜZ TABANLIK – TABAN DÜŞÜKLÜĞÜ

Toplumda düz tabanlılığın görülme sıklığı yüksektir ve bazı çalışmalara göre her 100 kişinin 25’inde düz tabanlılık vardır. Yani tabanın düşük olması; burun şekli, kulak yapısı gibi bir durumdur, bir hastalık değil de vücudun yapısı olduğu kabul edilmelidir. Fakat olası habis nedenlerin ortadan kaldırılması için bir ortopedi doktoru tarafından çocuğunuzun kontrol edilmesinde fayda vardır.

Taban düşüklüğü birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. En sık nedene gelince, küçük çocukların ayak tabanındaki yağ yastıkçığı nedeniyle düz taban gibi görünmesidir 🙂 Yapısal olan düz tabanlılık ağrı gibi şikayetlere yol açmadığı sürece takip edilir.

Çok küçük çocuklarda görülen vertikal talus hastalığı da düz tabanlılık ve içe basma şeklide tezahür eder. Bu çocuklar ayakları üzerine bastırılınca aileye ‘kesin bir anormallik var’ dedirtecek düzeyde anormal bir ayak yapısına sahiptir. Acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve ortopedi doktoruna başvurulmalıdır.

Düz tabanlılığın diğer sık görülen nedenleri gergin aşil tendonu ve talokalkaneal koalisyon (ayak kemiklerinin birbirine yapışık olması) durumlarıdır. Bu çocuklarda da şikayetlerin şiddetine göre tedavi planlaması yapılabilmektedir.

Düz tabanlık tedavisinde ayakkabı tedavisinin yeri yoktur. Düz tabanlığın ayakkabı ile düzeldiğine dair bilimsel kanıt halen yoktur. Ticari olarak suistimale açık olan bu konuda ailelerin dikkatli olması ve doktor tavsiyesi olmaksızın boş yere pahalı ayakkabılara para vermemesi gerekir.

Op.Dr.Hasan Hüseyin CEYLAN

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.