GEBELİK BOYUNCA ENERJİ- BESİN ÖĞESİ GEREKSİNİMLERİ

 

GEBELİK BOYUNCA  ENERJİ- BESİN ÖĞESİ GEREKSİNİMLERİ

Kalsiyum:  Günlük 1000 mg olan kalsiyum ihtiyacı, gebelik boyunca da değişmez. Fazladan alımına gerek yoktur. Çünkü bebeğin ihtiyacı durumunda annenin kemik uçlarından ve yumuşak dokudan emilimini sağlanır.  Doğumdan sonra da telafi edilir. Günlük 2 dilim peynir, 2 bardak süt, 1 kase yoğurt ile kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Demir: Diyetle alımı yeterli değildir. Anemi durumu var ise ilk 3 ayda, yoksa 6-9.aydan sonra demir takviyesi yapılmalıdır. Normalde günde 10 mg olan demir ihtiyacı hamilelik döneminde 27 mg’a çıkar.

Folik asit: Gebelik planlı ise gebelikten 3-4 ay önce 400 mg/gün folik asit verilmeye başlanmalıdır.( bu vitaminin eksikliği nöral tüp defekti denen ciddi hastalıklara yol açabilir)

Omega yağ asitleri: Omega 3 alımı ile, erken doğum riski ve düşük doğum ağırlığı riskinde azalmalar görülmektedir.  Gebelerde omega 6; 13 mg/gün, omega 3; 1,4 mg gün alınmalıdır.

 

Hamile annenin bunların dışında sağlıklı bir birey gibi beslenip, ilk 3 ayda 1800 kcal/gün altına düşmemesi gerekmektedir. İlk 3 ay ekstradan kalori almasına gerek yoktur. Daha sonraki 3 ayda ekstradan 150-200 kcal/gün, son 3 ayda ise 350-400 kcal/gün beslenmesine eklenmesi gerekmektedir.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Eftal GEÇGİL

Yorum Yaz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.